Workshops NSO 4-12 jaar

Van Ice age tot Iphone

Een schooljaar vol avontuur staat voor ons klaar. Het Kids Lodge tijdreisschip, gebouwd door Tobias Toekomst brengt de kinderen elke periode naar een andere tijd. Hoe gaaf is dat? We reizen letterlijk door de tijd. Elke tussenweek zijn we even in het basisstation en bereiden we de tijdastronauten voor om hun volgende reis te gaan maken. De eerste stap in de tijdmachine is spannend. We belanden heel ver weg van het heden, in de ijstijd en prehistorie waar we aanwijzingen van mammoets en dinosaurussen zien. 

We vervolgen de tijdreis en gaan we naar de tijd waar de ridders en prinsessen leefden. In de middeleeuwen zullen we gaan genieten van gave workshops als zwaardvechten, pijl en boog schieten en gaan we leren hoe een echte ruilhandel werkt.  

Daarna wordt de tijdmachine ingesteld op grootmoederstijd. We komen in de tijd waar onze opa’s en oma’s leefden. Wat hadden zij eigenlijk als hobby? Wat waren de trends? Wat deden zij als ze op straat speelden en komen we dan eindelijk stiekem achter het geheime recept van oma’s overheerlijke appeltaart?  

BOEM! Wat is dat nou? De tijdmachine lijkt even kapot te zijn, stoom komt uit de machine en hij begint te bibberen. De tijdmachine is kapot, we kunnen niet verder reizen. We blijven deze periode in het hier en nu. Het heden, brengt ons bij de dingen die wij nu leuk vinden. Wat zijn de trends? We gebruiken moderne technologieën en de oudste kinderen kunnen hierin meebepalen wat zij deze periode willen doen. Zij weten immers het beste wat er op dit moment “in” is. In de tussentijd moet Professor Tobias Toekomst de tijdmachine maken. Gelukkig met heel veel hulp van de kinderen is dat gelukt. We zijn beland in de toekomst. Gekke gadgets waarvan we niet weten hoe het werkt, er wordt door de kinderen nieuw speelgoed ontworpen en de oudste kinderen gaan plannen maken voor hun eigen toekomst door middelbare scholen te bezoeken en stage te lopen. De toekomst is iets wat je niet kunt voorspellen maar de toekomst is soms heel dichtbij.  

Ice Age en dino's - sep / okt

Brr wat is het hier koud. Overal ligt ijs en de indrukwekkendste dieren passeren de revue. De kinderen leren alles over de dinosaurussen en mammoets. Ze ontdekken hoe de holbewoners leefden. De mensen die leefden in de steentijd, bronstijd en ijzertijd moeten het doen met de materialen die ze hebben. Ze maken naalden van brons, maken hamers van steen en hout. In deze tijd bestaan er geen rijke mensen, je hebt pas aanzien bij het volk als je goed met je handen kan werken. Komt dat even goed uit, want wij hebben super handige kinderen! 

Middeleeuwen - nov / dec

Onderweg naar de middeleeuwen komen we er al snel achter dat het leven binnen onze stadmuren heel veilig is. We hebben onze eigen gemeenschap waarin de Koning zorgt dat iedereen veilig is. De bewakers checken iedereen voor de poorten voordat ze naar binnen mogen gaan. Soldaten worden opgeleid om met pijl en boog te schieten en te leren zwaardvechten. De prinsessen en jonkvrouwen bouwen hun eigentijdse beautysalon en zorgen voor de kinderen (oudste kinderen kunnen stage lopen bij de kleinste kinderen). En we ontspannen ook op de manier zoals ze dat in de middeleeuwen deden, geen moderne computers maar een roofvogelshow, geen gemotoriseerde voertuigen maar een race op zelf gebouwde wagens.  

Grootmoederstijd - jan / feb

De tijdmachine heeft ons gebracht in de tijd waarin onze opa’s en oma’s kind waren. De eerste tv’s waren in de huizen maar waren er ook al spelcomputers? Aan wie kunnen we dat het beste vragen? Juist! We nodigen onze opa’s en oma’s uit om te vertellen over vroeger. Wat waren de trends in die tijd? Wat speelden zij als ze met hun vriendjes aan het buiten spelen waren? We brengen ook een bezoek aan het verzorgingstehuis en spelen bijvoorbeeld oud Hollandse spelletjes met de bejaarden.  

Heden - mrt / apr

BOEM! Rook komt uit de tijdmachine, dat kan niet veel goeds betekenen. De professor krijgt de tijdmachine helaas niet op tijd gemaakt. We zijn genoodzaakt om in het nu te blijven. Gelukkig leven we in een geweldige tijd. We overleggen met de oudste kinderen wat de trends van nu zijn en gaan hiermee aan de slag. We maken gebruik van de nieuwste technologieën en gaan heel bewust genieten van het heden, want de toekomst is heel dichtbij.  

  • Programma Mini 4+
  • Programma Junior 6+
  • Programma Junior 7+
  • Programma Senior 9+

Toekomst - jun / jul / aug

Gelukkig is de tijdmachine weer gemaakt. De professor heeft veel hulp gehad van de kinderen en we kunnen weer op tijdreis. We vertrekken en komen aan in een tijd die we nog niet kennen. De toekomst. Voor de jongste kinderen zullen we de gekste robots gaan ontmoeten. Het ontwerpteam gaat aan de slag met de gaafste uitvindingen. We kijken samen hoe we de wereld beter kunnen maken we planten nieuwe bomen, recycle materialen en maken een plan hoe we plastic kunnen vermijden. Voor de oudste kinderen is de toekomst al heel dichtbij, zij brengen een bezoek aan verschillende middelbare scholen, lopen stage bij bedrijven en ontdekken dat zij hun eigen toekomst vorm kunnen gaan geven. Eén ding is wel heel bijzonder in de laatste week voor de zomervakantie. Zijn de kinderen in de toekomst echt de baas? 

  • Programma Mini 4+
  • Programma Junior 6+
  • Programma Junior 7+
  • Programma Senior 9+
Verzenden